FÀBRICA DE CREACIÓ


Espais de debat sobre art, transformació i barri

Dilluns 6 – 18:30h RESTART PARTY: Desafiem l’obsolescència

Quants aparells tenim que no funcionen i que voldríem arreglar? La Restart Party és un esdeveniment organizat amb laCodornella (Manresa) on pots dur allò que ja no funciona per donar-hi una segona vida. Gràcies a l’equip de tècnics voluntaris, podràs aprendre a reparar el teu dispositiu en un ambient lúdic i comunitari, i ser així partícip d’un nou model de consum més responsable.

Es recomana inscripció a través del formulari: https://fabamanresa.typeform.com/to/EBROW5

Dimarts 7 – 18:30h La creació artística a Manresa. Propostes i perspectives de futur

Quina presència té la creació en el mapa cultural actual de la ciutat a Manresa? Quina perspectiva en tenen els actuals representants polítics al ple de l’Ajuntament? El dia 7 de maig a les 7 ho posarem a debat dins la Fàbrica de Creació del FABA, a l’Anònima. La trobada s’estructurarà a partir d’una primera ronda d’intervencions on, cada participant, exposarà la posició del seu grup sobre el tema central del debat, i una segona part de debat, moderat pel periodista Marc Serena.

Modera: Marc Serena

Dimecres 8– 18:30h Remou el trap. Taller amb LAS VVITCH

En aquest taller es donaran a conèixer i es posaran en pràctica tots els processos de creació musical, des de la recerca d’una base instrumental a la gravació i mescla de les veus, posant èmfasi en la creació de lletres en perspectiva de gènere. Abans es realitzarà un debat sobre les qüestions més problemàtiques de la cultura trap, hip hop i reggaeton. Per continuar amb la tasca realitzada es lliurarà un dossier que recull articles i enllaços d’interès per seguir investigant sobre el tema. Les Vvitch són un projecte de trap feminista de Barcelona.

Inscripció: https://fabamanresa.typeform.com/to/vYC8jy

Dijous 9 – 18:30h L’activitat artística pot contribuir a la gentrificació del Centre Històric de Manresa?

El mercat de l’habitatge, l’especulació, polítiques de captació turística. Edificis en degradació, edificis revaloritzats, accés a l’habitatge. Veïnat, comerç, barri. Tots aquests agents són implicats en processos de gentrificació. També ho pot ser l’art i l’activitat cultural en barris empobrits. La taula rodona té l’objectiu de discutir si el Centre Històric és un espai gentrificable; si s’està gentrificant; i si l’acció cultural pot contribuir en un procés de gentrificació

Ponents:

Adam Majó, director de l’Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat de Catalunya i antic Comissionat pel Centre Històric de l’Ajuntament de Manresa

Àlex Winfield Gonzalez, Agricultor, membre de la PAHC i d’Acció Sindical del Bages.

Núria Moliner, arquitecta, músic i presentadora de «Escala Humana» de Televisió Espanyola.

Rufí Cerdan, doctor en geografia per la UAB.

– Moderador: Marc Orriols i Gol

 

Espai multimèdia de jove creació

Les sessions finals del curs de multimèdia amb mòbils per a joves que organitza Manresa Jove i que imparteix el fotògraf Oriol Segon seran dutes a terme a la fàbrica de creació de l’Anònima. El dissabte 11 es mostrarà el resultat de la creació final que hauran desenvolupat els joves del curs.

ENGEGUEM LA FÀBRICA! (entrada lliure)


Els dies entre setmana que van del concert inaugural al gran dia del FABA estaran marcats per l’engegada de la fàbrica de creació per a la cultura transformadora. La mostra evident i palpable del futur proposat pel FABA sobre l’Anònima i en la qual es podran visitar tres produccions pròpies que estaran en fase de creació i que, durant els dies del FABA, l’Anònima acollirà com a espai creatiu. Totes elles s’estrenaran a partir de setembre, és a dir, que el FABA 2019 serà el generador de propostes que naixeran després.

Els noms de les produccions són provisionals i els participants poden variar d’aquí a l’estrena.

ANÒNIMA XIX.XX.XXI

És una proposta d’instal·lació lumínica i audiovisual construïda sobre la creació que la banda manresana Toia va fer en l’edició de 2018. Abraçant el concepte de la peça musical i del projecte de futur de l’Anònima com a fàbrica de creació, es posa l’edifici de l’Anònima, el seu passat, el seu present i el seu futur al centre de la proposta artística, traslladant l’espai físic a una instal·lació artística.

Artistes implicats: Joel Badia, Sara Reig, Toia, Anna Muñoz i Júlia Nuñez

FABULÓS

És un projecte que combina el circ i les arts gràfiques. A traves de l’animació analògica s’investigarà i treballarà una proposta de circ en què el públic esdevé el motor de l’espectacle. L’espectador es torna protagonista i transforma les seqüències en moviment per tal de crear el seu propi espectacle.

Artistes implicats: Arnau Serra, Berni Puig, Sira Bover.

L’HOME ÉS FEBLE

Al 1877 es va inaugurar, a l’espai que ocupa avui l’edifici de L’Anònima de Manresa, el Teatre del Buenn Retiro. Un teatre d’estiu que va tenir en la seva primera representació la sarsuela ‘El hombre es débil’.

Partint del concepte d’art i transformació que impulsa el FABA, l’equip de direcció ha proposat a un seguit d’artistes de la ciutat la recuperació i actualització d’aquesta obra, amb una finalitat clara : reivindicar un gènere denostat en el temps però alhora fugint dels tics clàssics de l’època i portant-la a comportaments i sonoritats més pròpies del segle XXI.

Artistes implicats: Clazzics, Júlia Isanta.

 

Exposició: DONAR A LA HISTÒRIA LA POSSIBILITAT DE SER UNA ALTRA (del 6 al 10 de Maig)

Aquest projecte expositiu de Clàudia Serrahima (Barcelona, 1990) ofereix visibilitat a una part oculta de la memòria històrica fotogràfica i vol omplir-ne el buit. Només hi ha constància gràfica de les parelles i famílies heterosexuals. Al llarg del temps, totes les altres relacions i tendències sexuals han estat amagades, quedant sense retratar. L’exposició estrenarà la projectada galeria a les carboneres de l’Anònima.